Familie van Duyvenbode

Jolanda

Dochter nummer 3: Jolanda van Duyvenbode. Jolanda is de jongste van de 3 zussen en tweelingzus van Monica.
Ook voor Jolanda heeft het Arabische Volbloed paard altijd een belangrijke rol in haar leven gespeeld. En dat zal het altijd blijven doen. Volgens Jolanda kom je namelijk niet zo snel van het ‘Arabitus’-virus af. Maar dat vindt ze helemaal niet erg. Integendeel. Zij is blij dat haar ouders 35 jaar geleden in aanraking kwamen met dit prachtige ras. ‘Als klein meisje reed ik, samen met mijn zussen, de paarden die op de stoeterij stonden en beleerden en trainden wij de jonge paarden. Veulens opvoeden, paarden inrijden, paarden klaarstomen voor de shows: wij zijn altijd druk bezig geweest binnen het bedrijf’, aldus Jolanda.

Voor Jolanda begon het, net als haar zussen, ook allemaal met een Welsh Pony A, waarna de overstap naar de Arabieren al op jonge leeftijd werd gemaakt. ‘Ik kan me herinneren altijd met de Arabieren bezig te zijn geweest. Nooit heb ik de overstap gemaakt naar een ander paardenras, en dit ben ik ook niet van plan. De schoonheid, karakter en wijsheid van het Arabische ras steelt je hart’.

Jolanda maakte solo en samen met haar zussen en moeder lange ritten door de Drentse bossen. Ook de veulens werden meegenomen naar het bos voor lange wandelingen of in de zomer voor een afkoelende duik in een klein meer. Ook reed Jolanda mee met de verschillende demonstratie’s, shows en clinics van de familie van Duyvenbode door het hele land.

‘Zelf heb ik altijd recreatief paardgereden met af en toe een dressuurles. Enkele jaren nadat mijn zus Angela de overstap had gemaakt naar het Westernrijden ben ik ook deze tak van de paardensport gaan beoefenen. Hier heb ik op de dag van vandaag geen spijt van gehad’.

Jolanda heeft de ruin Alkatraz (Atlanta (Nadejni) – Balaton) dressuurmatig ingereden. Met hem maakte Jolanda de overstap naar het westernrijden. Verschillende lesgevers, clinics en veel wedstrijden volgden. ‘Naast het feit dat het samen met mijn zus en moeder erg gezellig was tijdens wedstrijden was het een bevrijding hoe fijn en relaxed paardrijden op wedstrijdniveau kan zijn. Het trainen binnen de verschillende onderdelen van de westernsport geeft rust en werkt verslavend tegelijk’.

Alkatraz en Jolanda

Tijdens haar studie HBO Journalistiek in Zwolle is Jolanda zich altijd blijven inzetten voor het bedrijf. ‘Naast verschillende bijbanen (een studie volgen is helaas erg prijzig), vrijwilligers werk bij een Country Magazine en lokale radio-omroep en het reizen voor de studie was dit een pittige uitdaging en het trainen kon ik dan ook helaas niet fulltime oppakken. Ook tijdens verschillende stages in het Westen van het land en de afstudeerfase was dit moeilijk te combineren. Na de scheiding van mijn ouders en de verkoop van het bedrijf heb ik mijn paard op verschillende adressen in Drenthe gestald.

In 2006 is Jolanda vanuit Drenthe naar Noord Holland verhuisd. Eerst tijdelijk in Midden Beemster, daarna naar Hilversum. ‘Alkatraz heeft in die tussentijd in ’t Gooi en in Noord Beemster op stal gestaan. Op dit moment staat hij weer in Drenthe, voor een ‘vakantie’ in de weide en stal van mijn vader in Zwinderen. Daar is hij ‘oom’ voor alle veulens die daar worden geboren en deze taak vervult hij erg goed.

De afgelopen jaren heb ik mijzelf als PR,- en bestuurslid ingezet voor de westernriding vereniging DAWRA. Door middel van artikelen, een website en het opbouwen van een netwerk heb ik deze vereniging bij een groot publiek onder de aandacht weten te brengen.

Binnen mijn dagelijkse werkzaamheden bij een mediabedrijf vervul ik ook een PR, redactie en marketingfunctie. Iets dat ook zeer toepasbaar en belangrijk is binnen de paardenwereld. Dit wil ik naast mijn dagelijkse baan dan ook zeker in de toekomst meer aanpakken en mee bezig zijn. Daarnaast blijf ik natuurlijk volop van alle paarden genieten die onze familie rijk is…!