Familie van Duyvenbode

Jan

Het paardenvirus zit er ook bij Jan van Duyvenbode al vroeg ingebakken. In 1974 koopt hij, na 3 jaar sparen tijdens zijn baantje als krantenbezorger, zijn eerste paard. ‘Jaco’ (v. Baccarat) is een halfbloed en komt bij Jan zijn ouders in de schuur in Katwijk te staan. Met Jaco maakt Jan vele kilometers op het strand en ook bij het traditionele Katwijkse ringsteken is het stel vaak te zien. In deze beginjaren reed Jan zelf ook nog fanatiek. Na een latere hernia was dit helaas niet meer mogelijk, maar het komt heel af en toe voor dat Jan nog eens een rondje op de rug van een paard zit.
Door de paarden ontmoet hij twee jaar later, in 1976, Lies van der Oever. Lies woont ook in Katwijk aan Zee en heeft net als Jan een grote liefde voor paarden. Jan en Lies krijgen beide een nog grotere voorliefde voor Arabieren, het ‘Arabitus’ is een feit. In 1980 kopen Jan en Lies samen de volbloed Arabier Ramadan HT (Pentagon HT-Regona). Ramadan is de 1ste Volbloed Arabier in het bezit van Jan en Lies. Er zouden er nog velen volgen.
 
Jan en Lies starten samen ‘De Driesprong’ in Katwijk, een pensionstal en start van een hengstenhouderij. Ook worden bij ‘De Driesprong’ de eerste veulens geboren. Na de pensionstal in Katwijk volgt een paardenbedrijf in het kleine dorp De Kiel (Drenthe) en later in Klijndijk. (Drenthe, nabij Emmen) De familie houdt zich al die jaren binnen de verschillende bedrijven bezig met de fokkerij, stoeterij en pensionstalling.
Jan houdt zich naast het bouwen van de verschillende stallen en huizen in de loop der jaren ook bezig met het runnen van de pensionstal en de werkzaamheden van de paarden zelf. Waaronder de fok en stoeterij, de in,- en verkoop van de paarden, en de opfok van de paarden.
 
Op de pagina familie van Duyvenbode’ is het gehele verloop van de aanschaf van fokmerries en dekhengsten te lezen. Voor Jan van Duyvenbode komt er in 2001 een belangrijke wijziging binnen het paardenbedrijf. De familie was toen op zoek naar een nieuwe dekhengst, verschillende (buitenlandse) stoeterijen worden bezocht. Tijdens de Nationale Keuring in Ermelo in 2001 zou er 1 worden gekozen.

Jan: ‘We zaten met Aad Kuijf op de tribune toen wij de 2-jarige hengst Durango in de voorring zagen verschijnen. Deze hengst sprak mij erg aan! Bij navraag hoorde we van Aad dat het een zoon van zijn eigen hengst Elton (Abakan x Elebrema) was. En Aad kende de eigenaar van de jonge hengst. We zijn direct naar deze man toe gelopen en binnen 5 minuten hebben we de hengst gekocht. Nog voordat hij in de ring was verschenen’. Jan heeft nooit spijt gehad van deze snelle aankoop, integendeel: voor het verdere verloop van de fokkerij van familie van Duyvenbode heeft de hengst Durango een belangrijke stempel gedrukt.
Na de aanschaf van Durango is er veel veranderd. Zo kwam er in 2002 een samenwerking met vriend en Arabierenfokker Luut Schutrups. Hij stelde zijn merrie Rigona (Abakan - Ragonka) beschikbaar. Er kwam een merrieveulen uit: Raville P. Deze merrie behaalde vele titels in de showring en binnen de westernsport en ook haar kinderen zijn zeer succesvol. Uit dit fokproduct volgde nog vele andere successen, wat nog steeds een basis is op de fokkerij van familie van Duyvenbode.
 
Jan start in 2005 zijn bedrijf ‘Eroroma’. Daar komt ook de naamgeving van de fokproducten van de familie vandaan, als ‘Erogant’ en ‘Erogon’. Door de nieuwe start met het bedrijf en deze vernieuwde periode wilde Jan ook graag de link tussen het bedrijf en zijn paarden maken. En bij het lezen van een naam dat begint met ‘Ero’, is de kans groot dat je te maken hebt met een fokproduct van familie van Duyvenbode.
 
Jan woont naast zijn bedrijf in Zwinderen, waar ook de verschillende paarden zijn gestald. Hij houdt zich nog steeds intensief bezig met de fokkerij en hoopt dan ook in Zwinderen de komende jaren nog vele mooie fokproducten te kunnen voortbrengen.